Vragen
Veel gestelde vragen
Is een kwal een mannetje of vrouwtje? Een kwal is het allebei. De meeste kwallen zijn eerst mannelijk, vervolgens tweeslachtig en later vrouwelijk van geslacht.
Kan een kwal nog steken als hij op het strand is aangespoeld? Ja, dat kan!! de netelcellen van een dode kwal in het zand blijven dagenlang actief, zodat de vormloze massa nog steeds kan steken.
Leven kwallen in alle zeeën? Ja, kwallen komen in alle zeeën voor.
Hoeveel soorten kwallen zijn er? Er zijn 200 verschillende soorten kwallen.
Wat eet een kwal? Een kwal eet voornamenlijk plankton, maar ook kleine visjes en garnalen.
Waar zijn kwallen van gemaakt? Kwallen bestaan voor meer dan 95% uit water. Het lichaam is gevuld met een soort gelei achtige vloeistof.
Hoe oud kunnen kwallen worden? Kwallen worden in gevangenschap ongeveer 1 jaar, maar in het wild vaak nog jonger.
Hoe bewegen kwallen zich voort? Kwallen bewegen zich voort door hun lichaam samen te trekken. Hierdoor gaan de tentakels golvend heen en weer. Sommige kwallen bewegen zich heel langzaam, andere juist heel snel, zoals de Kubuskwal.
Hoe lang bestaan kwallen al? De eerste ongewervelde dieren zijn 650 miljoen jaar geleden verschenen. Er zijn zelfs fossielen gevonden van een kwal.
Informatie
Anemonen
Anemonen zijn familie van de kwallen. Wie had dat gedacht! Ze hebben ook vangarmen, maar ze zitten met hun rug vast op de bodem van de zee. Ze lijken op plantjes, maar eigenlijk zijn het diertjes.
Onsterfelijke kwal
Een kwalsoort, de kwal Nutricula van Turritopsis, is het enige dier dat onsterfelijk is. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze kwal in staat is om zijn cellen te veranderen. Hij kan zichzelf zelfs weer veranderen in een baby kwal!
Voortplanting
De voortplanting bij kwallen is heel bijzonder. De meeste kwallen leggen eitjes die bevrucht worden. Uit zo'n bevrucht eitje ontstaat eerst een kleine poliep. Dit is een soort gelei achtig torentje van ongeveer 1 centimeter groot. Dit poliepje zit vast op een plant of schelp. In bepaalde maanden van het jaar laat er vanaf de top van het torentje steeds schoteltjes los. Deze kleine schoteltjes zijn jonge kwalletjes die in een paar maanden uitgroeien tot de grote kwallen die wij op het strand vinden. Om de kans op bevruchting te vergroten komen veel kwallensoorten voor de voortplanting in grote scholen bij elkaar. Dat gebeurt in ondiep water, niet ver van de kust, wat op het strand tot een kwallenplaag kan leiden. Als de kwallen hun voortplantingscellen hebben gelost, sterven ze hoe dan ook.