Soorten kwallen

Portugees oorlogsschip

Het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal: het is een kolonie van honderden dieren die we poliepen noemen. Ze leven samen onder op een zeil lijkende met gas gevulde blaas. Elke poliep heeft een andere taak in de kolonie, zoals voedsel vangen of eitjes maken. 

            

 

de Kubuskwal (Box Jellyfish)

ben je van plan om naar AustraliĆ« te gaan, pas dan op bij het zwemmen. Hier komt namelijk de beruchte Kubuskwal voor, oftewel de Box Jellyfish. Ben je aan het zwemmen en kom je het dier tegen, maak dan maar dat je weg komt! Het lichaam van de Box Jellyfish is ongeveer 20 centimeter lang. Aan alle hoeken heeft de Box Jellyfish tot 15 tentakels, van ongeveer 3 meter!!! De Box Jellyfish kan heel snel zwemmen, wel 1,5 tot 2 meter per seconde.De Box Jellyfish is het meest giftige dier ter wereld. Na een steek van de Box Jellyfish krijg je binnen enkele minuten een hartaanval. Een enkele zeewesp bevat genoeg gif om 60 volwassen om zeep te helpen.

     

De Leeuwenkwal

Gemeen is ook het gif van de grootste kwal ter wereld, de leeuwenkwal. Er zijn mensen die zeggen dat ze door deze kwal uit de Noord-Atlantische oceaan zijn gestoken, maar die zijn dan waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een dood dier dat door de stroming naar boven was gedreven, want de leeuwenkwal leeft alleen heel diep onder water. Er is een keer een Leeuwenkwal aangespoeld met tentakels van 40 meter lang!

De Kruiskwal

De kruiskwal is een klein, giftig kwalletje. Vlak onder zijn doorzichtige lichaam is een bruin kruis te zien. Dit zijn de geslachtsorganen. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in wieren en zeegrasvelden. De kruiskwal is zeldzaam. Ze zijn gezien in Oosterschelde en Grevelingen (zeeland dus). Of de kwal ergens anders in Nederland voorkomt is nog niet bekend. De kruiskwal is giftig en kan natuurlijk steken. De kwal kwam oorspronkelijk voor in de noordelijk Stille Oceaan.

 

Het lampekapje

Het lampenkapje heeft een bijzonder doorschijnend lichaam. De kwal heeft zijn naam te danken aan de vorm van zijn lichaam, namelijk een lampenkapje. Het lichaam van het lampenkapje is ongeveer 20 centimeter. Op de tentakels zitten veel netelcellen die heftig kunnen steken. Het lampekapje komt voor in Grevelingen en Oosterschelde.

De Oorkwal

Deze kwal kent iedereen wel. Als het Oostenwind is dan spoelen er veel kwallen aan bij het strand aan de noordzee. De oorkwal heeft zijn naam te danken aan de roze-achtige ringen onder zijn hoedje. Deze ringen zijn bedoeld voor de voortplanting. De oorkwal steekt wel, maar je zult er alleen een beetje jeuk van krijgen, wat meestal na een dag of twee weer weg is.