Recepten

Zijn kwallen nergens goed voor? Voor Aziatische volkeren niet. Chinese restaurants in Nederland hebben kwal niet op de menukaart staan, maar in China zijn ze er gek op. Op veel markten liggen ze, inclusief tentakels, tussen de vissen uitgestald. En daarom hebben wij hier een paar recepten!

let op!

Kwallen die je in Nederland op het strand vindt, kan je niet koken! De Noordzee kwallen zijn namelijk veel te zout. Soms verkopen ze kwallen wel in toko's.

 

Ingrediƫnten voor 4 personen

300 gr. kwal, gedroogde
-5 stengels sereh
-4 el. olijfolie
-1 krop sla
-2 stuk kreeft, verse, gekookte
-Frituur-olie
-2 pepers, Spaanse
-15 blaadjes djerekpoeroet, verse
-1 sjalot
-3 bolletjes gember, gekonfijte
-0.5 dl. wijnazijn, witte
-1 dl. gembersiroop
-1 dl. druivenpit-olie
-1 limoensap
-Peper
-Zout

Bereidingswijze

Gedroogde kwal is verkrijgbaar bij de toko! Neem voor de witte-wijnazijn bij voorkeur azijn met dragon.

Week de gedroogde kwal minimaal acht uur in ruim koud water, om hem te ontzouten. Ververs het water enkele keren.

Snijd de kwal daarna in reepjes en frituur deze krokant.

Snijd eenvijfde van de sereh in stukjes en roer deze door de olie. Laat dit intrekken en verwijder vervolgens de sereh.

Was de sla en leg de slablaadjes minimaal twee uur in een bak met ijswater. Dep de sla vervolgens droog.

Maak het
vlees van de kreeften los van de schaal en scharen en leg het vlees weer terug in de schaal. Snijd de pepertjes door, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd de bergamotblaadjes (djeroek poeroet) in dunne reepjes. Hak het sjalotje. Snijd de gember fijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Klop de gember samen met de rest van de ingredienten (Spaanse pepers, bergamotblaadjes, sjalot, wijnazijn, gembersiroop, druivenpitolie, limoensap, peper en zout) tot een gladde dressing.

Verdeel de sla over borden en besprenkel met de dressing. Smeer de kreeften in met de sereholie en verwarm de kreeft een minuut in de oven.

Steek een spriet sereh in de kop en leg de halve kreeften op de sla. Leg wat gekonfijte gember op de staart. Besprenkel de kreeft met gembervinaigrette en bestrooi de sla met gefrituurde kwal.

 

Ander recept:

Ingredienten

2 komkommers
0.5 winterpeen
1 stronk selderij
0.5 ijsbergsla
2 pepers, groene
3 kleine uien
1 kwal
Sesamzaad
8 tl. sojasaus
6 tl.
mirin
4 tl. azijn
Water

Bereiding

Neem bij voorkeur een gezouten kwal voor de bereiding van deze salade.

Verwijder eerst de zaadjes uit de groene peper en verwijder de harde vezels van de selderie stronk. Snijd de komkommer, winterpeen en ijsbergsla in dunne reepjes van 4 cm lang en snijd de ui in dunne cirkels. Leg de gesneden groenten in water voor 15 minuten, totdat ze knapperig zijn.

Laat de kwal voor 30 minuten in koud water staan, om zo de te zoute smaak weg te krijgen.

Snijd daarna de kwal in kleine reepjes en giet er een klein beetje water overheen. Laat vervolgens het water weglopen en het geheel afkoelen.

Voeg de sojasaus, mirin en azijn samen tot een homogene dressing ontstaat.

Rooster de sesamzaadjes in een pan op laag vuur en roer het geheel goed zodat ze niet aanbakken. Als ze gaan springen van blijdschap en gaan kaken, haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.

Plaats de uitgelekte groenten in een schaaltje en leg de fijn gesneden kwal erop en bestrooi het met het sesamzaad. Tenslotte kan de dressing er overheen.